Kako da nam bude bolje?

bertrand-kelle-krugovi-circles-03 (1)Vrlo često u svom okruženju čujemo razne  polemike koje su usmerene na  svakodnevne situacije iz  života ili društva   u kojima je glavni fokus na ono što se ne može promeniti a ne na ono što može  ili na ono čega nema a ne na ono čega ima.Često i sami u njima učestvujemo.

Međutim, postoji i druga strana, kada stvari posmatrama iz ugla sopstvene odgovornosti  za svoje odluke, svoje ponašanje, svoj život. Dakle, iz ugla  u kojem imamo moć da utičemo na sebe i svoje okruženje.

Kada na takvam način razmišljamo možemo reći da postoje tri polja uticaja koje svako od nas može da iskusi.

U prvom polju imamo potpunu moć izbora i uticaja. Sami odlučujemo o svom ponašanju – da li ćemo ako nas neko uvredi da mu uzvratimo ili ne; da li ćemo biti ljubazni ili neljubazni prema ljudima oko nas; da li ćemo pasti u očajanje ako nam životne okolnosti ne idu na ruku ili ćemo pronaći način da nam bude  nešto bolje.

U drugom polju imamo delimičnu moć uticaja. U tom krugu nalaze se članovi naše porodice, kolege, prijatelji. Na njih možemo delimično da utičemo ali ne i potpuno.

Treće polje je ono  na koje  objektivno nemamo nikakvog uticaja.  To su institucije, vlade, gradske uprave……Paradoksalno ali mi najviše vremena provodimo upravo pričajući o trećem krugu, gde nemamo nikakvog uticaja.  Bavljenje ovakvim razgovorima samo povećava našu frustraciju, čini da budemo neprijatniji, nezadovoljniji,  da se osećamo kao žrtve.

Bilo bi lepo da više vremena provodimo u prvom polju uticaja. Da biramo svoje reakcije, nezavisno od toga šta drugi rade.  Jedina konstruktivna stvar koju možemo da uradimo u vremenu u kojem nije lako živeti jeste da razmislimo šta je to što sami možemo učiniti da nama  bude bolje a tada će biti bolje i ljudima u našem neposrednom okruženju. Kada na taj način razmišljamo, shvatićemo da možemo uraditi za sebe mnogo i da možemo urediti naš mikro svet tako  da nam u njemu bude lepo.