Право на грешку – рекламождери

Ја - родитељ Комуникација

Психологија је неодвојива од маркетинга ако се жели постићи успех. Ко се оглуши о ово правило неминовно му следи фијаско.

Велике компаније ангажују армију маркетиншких стручњака са циљем да пажљиво изграде и позиционирају њихове брендове. Мелодије које фићукамо по кући, одећу коју комбинујемо сваког јутра, храну коју конзумирамо, па чак и људе чије друштво тражимо под утицајем су „индустрије рекламирања“. Посебно је осетљиво вршњачко угледање. Ако већина носи патике са ознаком Аир Макс 2, онда је императив купити их како се неби издвајали. Даље, издвајање води изолоцији, па су ’90. година такав притисак, у недостатку новца, тада актуелни Робин Худови, решавали изувањем богатих и обувањем сиромашних.

 

Позитивни примери маркетиншких кампања су пре свега оне са хуманитарним карактером које промовишу добровољно давалаштво (крви, органа), борбу против хроничних болести и подрку оболелима. Пажњу привлаче и џинглови који, као и чувене сентенце из домаћих филмова, трају вечно, тј. колико и генерација која их опонаша. Примери су: „Нека чека Цеца“ и „То куме…“ за пива, „Вибер или Вајбер“ за мобилног оператера, „Може“ за банку…

 

Најпознатији пример омашке је кампања компаније Бамби. Њихов плазма кекс обожавају сви и може се наћи у радњама на свим континентима. Њихова кампања из 2012. године завршила се пре него је и почела. Слоган је гласио „Плазма – не пушта те да одрастеш“. Спот је био добро урађен, билборди свуда, промотери… Циљна група је била добро погођена, али она највећа јако увређена. Креатори су сметнули са ума узраст деце са преовлађујућим конкретним мишљењем. Ова потрошачка група слоган је доживела буквално. Није им се допало да их неко или нешто, па макар то била и лично Плазма спречи да расту. Подела је наступила. Деца су била сврстана у 2 категорије: 1. оне који не једу Плазму и који ће кад порасту постати пилоти, балерине, певачи, ватрогасци; 2. оне који неће постати ништа јер неће порасти, а то све јер их Плазма спречава.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OpbcWSM6PtY[/youtube]

 

Да ли је свака реклама, добра реклама?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.