Живот је ОК или не?

Да ли сте некада размишљали о људима који имају све што је социјално пожељно? Лепи су, богати, имају срећне породице, добре послове и аутомобиле. Да ли сте им завидели и питали се „ко их то гура“, ко им је помогао, чији су рођаци? Да ли сте рекли „И богати плачу, да, али некако им је удобније док то раде“.

Док сам се школовала за психотерапеута, први пут сам чула за „животне победнике и губитнике“. Као и многи од вас поистовећивала сам победнике са онима који имају све социјално вредноване атрибуте: кола, стан, лепоту, новац, а губитницима сам сматрала људе које се у животу муче, ма шта то значило за свакога од нас. Временом сам научила да уочавам и вреднујем разлику. Моја уверења о победницима и губитницима била су потпуно погрешна.

Велики број људи који су социјално успешни, никада то нису желели. Логичан наставак би био да они који су социјално неуспешни, такође то нису желели. И опет није тачно.

Некада давно, пре него смо постали нешто, тачно смо знали да желимо да постанемо НЕШТО. Како смо одрастали, Велики Свет и Људи у њему су нам давали примере како треба живети, које су то вредности које треба да усвојимо, који су то врхови које треба да докучимо. И ми смо им веровали. Усвајали смо вредности које су нам говорили да су праве и у животној трци, тежили смо њима, заборављајући шта је то НЕШТО што смо желели сами. У једном тренутку, било ком, наших убрзаних живота, морамо да застанемо и преиспитамо ко смо, шта смо урадили, куда идемо. Тада се обично и запитамо да ли је све што смо проживели и доживели, тога вредно. Знате за оно легендарно питање: “Када би сте свој живот морали да проживљавате изнова и изнова, бесконачан број пута, како би сте се осећали, да ли би сте нешто мењали“?

Животни победници не би. Њихов животни пут је водио ка стварању НЕЧЕГА што су они хтели. Можда то није социјално на највишем нивоу, можда су они родитељи петоро деце са скромним примањима у подстанарској собици, али су они желели топлину дома, смех и грају великог броја деце, не марећи за социјално вредноване атрибуте. Они су остварили своје НЕШТО. И они су победници.

Са друге стране људи који су се водили вредностима Великог Света, занемарујући своје личне жеље, нису победници. Они можда имају статус, новац, али ако су при томе изгубили НЕШТО, они су животни губитници.

Једноставно је. Моје НЕШТО је моја победа. Ваше НЕШТО је, најчешће, мој пораз.

Размислите где сте?

 

http://stazenezele.rs/zivot-je-ok-ili-ne/