6 начина да се носите са анксиозношћу након „закључавања“

Након периода „закључавања“ и изолације, можда ћете имати помешана осећања око повратка у „нову нормалност“. Могућност да се вратите у школу, на посао или једноставно сретнете пријатеље на пићу може бити застрашујућа и незамислива. Предлажемо листу савета који ће вам помоћи да управљате својим „живцима“ током живота након изолације.

1. Фокусирајте се на оно што можете контролисати

Пандемија, ограничено кретање, карантин и спор повратак у друштво након закључавања изазивају велику неизвесност и анксиозност. Можда нећете моћи да контролишете ситуацију са корона вирусом или оно што је пред вама, али можете да контролишете како ћете се носити са тим. У овом случају, фокусирање на оно што можете контролисати може бити од помоћи. Иако не можете контролисати колико ће пандемија трајати или како ће се други људи понашати, још увек постоји низ ствари које можете контролисати. Било да ограничите конзумацију вести и друштвених медија, следите правила о корона вирусу или пронађете мале забавне ствари за себе – без обзира колико страшна ситуација могла изгледати, имате моћ да се усредсредите на оно што можете контролирати.

2. Не журите и поставите границе

У реду је ако вам треба више времена да се навикнете на живот након закључавања. Након месеци закључавања и изолације, можда би се у почетку могли осећати чудно када се лично састанете са пријатељима и колегама. Слушајте своје потребе и поступите корак по корак. Ако се осећате преплављеним друштвеним интеракцијама, поставите своје границе и дајте себи времена за обраду нових искустава. Ако осећате да вам је потребна додатна недеља или две радећи од куће, одвојите онолико времена колико вам је потребно да се вратите на посао. Током целог процеса будите стрпљиви према себи. Ово је било време без преседана за све. Потпуно је валидно ако се осећате нервозно и забринуто за будућност. Запамтите да нисте сами у овоме. Многи људи имају сличне сумње и страхове. Осећај анксиозности због промене је нормалан, зато будите љубазни, благи и нежни према себи.

3. Потврдите своја осећања

Дозволите свако осећање, али не дозволите да вас обузме. Можда ћете доживети различита осећања док се враћате у живот након закључавања. Оно што може помоћи је бити свестан и пажљив према својим осећањима. Запамтите да је свака емоција привремени појам. Природно је и, у ствари, врло људски осећати забринутост због промена. Вођење дневника може бити користан начин да процесуирате и признате своја осећања. Једноставно одвајање 5 минута сваког јутра да забележите како се данас осећате може вам помоћи да се осећате боље. Такође ће вам пружити јутарњу рутину која има позитиван утицај на ваше ментално благостање. Разговарати с другима, радити нешто креативно или практиковати медитацију – постоји много начина да изразите своја осећања.

4. Планирајте активности

Планирање забавних активности са пријатељима, колегама или породицом је још један користан начин на који можете себи помоћи да се носите са анксиозним осећањима. С једне стране, имати план и знати тачно шта ћете радити могло би вас смирити. С друге стране, откривање старих хобија са пријатељима попут спорта, пецања или бављења нечим креативним може вам олакшати уживање у животу након затварања. Опет, усредсређивање на оно што можете да контролишете, као што су активности у којима уживате, може вам дати осећај сигурности у несигурним временима.

5. Уживајте у друштву вољене особе

Неки дани могу бити тежи од других, али подсетите се да кроз ово не морате да пролазите сами. Имати систем подршке породице и пријатеља од виталног је значаја за суочавање са изазовним периодом у вашем животу, попут живота након затварања. Редовни састанци или позиви са вашим најмилијима могу бити огроман извор подршке. Сада када се ограничења за корона вирус ублажавају, а све је више људи вакцинисано, одвојите време да цените личне интеракције са својим најмилијима. Разговор или једноставно грљење вољене особе може имати позитиван утицај на ваше ментално здравље.

6. Потражите стручну подршку

Чак и ако испробате све наведене савете, понекад ћете се можда осећати као да вам је потребна стручна подршка која ће вам помоћи да се носите са својим осећањима. Имајте на уму да је помоћ увек доступна. Поред могућности терапије, групе за подршку вршњака су још једна корисна опција за заштиту менталног здравља која вам може помоћи да се носите са својим страховима у сигурном простору. Доступна вам је мапа линија за помоћ и услуге из 36 европских земаља како би оснажили своје ментално здравље током кризе КОВИД-19. https://www.mhe-sme.org/library/helplines/