Како да нам буде боље?

bertrand-kelle-krugovi-circles-03 (1)Врло често у свом окружењу чујемо разнe  полемике које су усмерене на  свакодневне ситуације из  живота или друштва   у којима је главни фокус на оно што се не може променити а не на оно што може  или на оно чега нема а не на оно чега има.Често и сами у њима учествујемо.

Међутим, постоји и друга страна, када ствари посматрама из угла сопствене одговорности  за своје одлуке, своје понашање, свој живот. Дакле, из угла  у којем имамо моћ да утичемо на себе и своје окружење.

Када на таквам начин размишљамо можемо рећи да постоје три поља утицаја које свако од нас може да искуси.

У првом пољу имамо потпуну моћ избора и утицаја. Сами одлучујемо о свом понашању – да ли ћемо ако нас неко увреди да му узвратимо или не; да ли ћемо бити љубазни или нељубазни према људима око нас; да ли ћемо пасти у очајање ако нам животне околности не иду на руку или ћемо пронаћи начин да нам буде  нешто боље.

У другом пољу имамо делимичну моћ утицаја. У том кругу налазе се чланови наше породице, колеге, пријатељи. На њих можемо делимично да утичемо али не и потпуно.

Треће поље је оно  на које  објективно немамо никаквог утицаја.  То су институције, владе, градске управе……Парадоксално али ми највише времена проводимо управо причајући о трећем кругу, где немамо никаквог утицаја.  Бављење оваквим разговорима само повећава нашу фрустрацију, чини да будемо непријатнији, незадовољнији,  да се осећамо као жртве.

Било би лепо да више времена проводимо у првом пољу утицаја. Да бирамо своје реакције, независно од тога шта други раде.  Једина конструктивна ствар коју можемо да урадимо у времену у којем није лако живети јесте да размислимо шта је то што сами можемо учинити да нама  буде боље а тада ће бити боље и људима у нашем непосредном окружењу. Када на тај начин размишљамо, схватићемо да можемо урадити за себе много и да можемо уредити наш микро свет тако  да нам у њему буде лепо.