O veštini slušanja…..

komunikacija1-copy

Većina od nas nije spremna da sluša. Mnogo smo uspešniji u razmišljanju i govorenju. Da naučimo da slušamo možda će nam bit podjednako teško kao da naučimo neki strani jezik, ali je to neophodno ukoliko želimo da uspesno prenesemo poruku.
Napisane su mnogobrojne knjige o temi razvijanja sposobnosti slušanja. Predlažem sledeći rezime nekih praktičnih uputstava:

Gledajte svoga sagovornika u oči dok vam se obraća! To pomaže da vam misli ne odlutaju i dokazuje da on uživa vašu potpunu pažnju.

• Nemojte raditi nešto drugo dok slušate svog sagovornika! Zapamtite, kvalitetno vreme znači posvećivanje nepodeljene pažnje sagovorniku. Ako gledate televiziju, čitate ili radite nešto drugo što ne možete odmah prekinuti, kažite to otvoreno. «Znam da želiš da razgovaramo i priznajem da sam zainteresovan za razgovor, ali u ovom trenutku ne mogu da ti posvetim svoju punu pažnju.

• Osluškujte osećanja svog sagovornika . Postavite sebi pitanje: «Kakva osećanja proživljava sada moj sagovornik?» Ako smatrate da znate odgovor, uverite se u to. Na primer: «Čini mi se da si ljut što sam zaboravio….!?» To će vašem sagovorniku pružiti priliku da izrazi svoja osećanja. Istovremeno će mu pokazati da pažljivo slušate šta vam on govori.

• Pratite govor tela svoga sagovornika ! Stisnute šake, drhtave usne, namršteno čelo i šetanje pogleda mogu vam pružiti podatke o osećanjima vašeg sagovornika. Ponekad govor tela šalje jednu poruku, a njegove reči drugu. Zatražite objašnjenje da se uverite koja je poruka prava.

• Nemojte upadati u reč svom sagovorniku! Nedavna istraživaja su pokazala da prosečan čovek sluša samo sedamnaest sekundi pre nego što upadne u reč svome sagovorniku i iznese svoje ideje. Ako vam poklanjam svoju nepodeljenu pažnju, uzdržaću se od opravdavanja ili optuživanja, odnosno od nekritičnog iznošenja svojih stavova. Cilj nije da dokažem svoje mišljenje, ni da demantujem svoga sagovornika. Cilj je da ga shvatim!