Пружање подршке блиским особама са шизофренијом

   Љубав и подршка породице имају значајну улогу у третману шизофреније. Ако неко вама близак има шизофренију, можете направити значајну разлику помажући тој особи у праналажењу адекватне терапије, ношењем са симптомима и изградњи испуњеног живота. Суочавање са дијагнозом шизофреније вама драге особе може бити тешко, зато вођењем бриге о себи и пружањем подршке у лечењу, можете помоћи вашим вољенима на путу до опоравка, притом не губећи сопствене наде и снове.

 Када откријете да вама блиска особа пати од шизофреније нормално је да се борите са бројним непријатним емоцијама попут страха, кривице и љутње. Можете се се осећати беспомоћно наспрам симптома драге особе, или забринуто због стигме која прати шизофренију, или збуњено или осрамоћено њеним чудним понашањем. Можете чак доћи у искушење да скривате болест драге особе од других.

Како би сте помогли некоме са шизофренијом потребно је да:

  • Прихватите болест и њене тешкоће;
  • Не наседате на мит да људима са шизофренијом не може бити боље или да не могу имати квалитетан живот;
  • На најбољи начин помогнете вољенима да се осећају боље и уживају у животу;
  • Обратите пажњу на сопствене потребе;
  • Одржите смисао за хумор и очувате наду.

 

Савети за помоћ вољенима са шизофренијом

  1. Едукујте се – прикупљање информација о шизофренији и лечењу олакшаће вам у доношењу одлука како се најбоље изборити са симптомима, шта радити у правцу опоровка и како изаћи на крај са неуспесима.
  1. Смањите стрес – стрес може утицати на разбуктавње симптома шизофреније, због тога је важно изградити структурисано и подржавајуће окружење за вашег члана породице.
  1. Поставите реалистична очекивања – важно је бити реалистичан са изазовима које носи шизофренија. Помозите својим вољенима да поставе и досегну изводљиве циљеве и буду стрпљиви са темпом опоравка.
  1. Оснажите своје вољене – водите рачуна да не преузимате и да не радите уместо њих послове које су ваши драги способни да сами ураде. Пружите подршку вашим вољенима и охрабрујте њихову независност колико год је то могуће.