Психотерапија продужава живот

У психотерапијском односу кога чине клијент и психотерапеут профитирају оба (дакле два када је реч о индивидуалној, три код брачне, више од три код породичне, а joш више код групне психотерапије) учесника у процесу – клијент директно, а психотерапеут индиректно. Од многих добити, неким клијентима ће највише бити од значаја добит која ће обезбедити да њихов живот траје дуго, дуже.

Људи стварају представе о стварима које не познају на основу свог искуства, туђих доживљаја и претпоставки. Када клијент први пут долази на сеансу он унапред има идеју о томе шта га чека и извесна очекивања. Холивуд и овде има уплива са фаворизовањем презентовања психоаналитичког сетинга (кауч…) што за резултат има да поједини клијенти по уласку у простор траже место на коме би се испружили и почели да слободно асоцирају. Очекивања су најчешће оријентисана на надања у позитиван исход.

Почетак терапије има своју динамика и правила. Има истине у ставу да је препознавање проблема већ пола пута до његовог решења. Психоедукационе интервенције укључују здравствену едукацију, тренирање вештина превладавања, стрес менаџмент и психолошку подршку.

Колико год да су сеансе прожете озбиљношћу садржаја терапеути дозирано и када је то адекватно уносе хумор. У функцији разоткривања од усађене крутости смех се користи као ослобађајуће и лековито средство.

Никада не треба сметнути са ума да психотерапија није магија и да психотерапеут није мађионичар који једним потезом чаробног штапића вади зечеве из шешира и мараме претвара у беле голубове. Успех је могућ искључиво у сарадњи и ангажованим приступом клијента, док је улога терапеута усмеравање прожето конфротирањем и подржавањем.

Илустративна је прича дрвосече који је секао стабла у шуми планирајући да након посечених 10 стабала првог дана, сваког следећег напредује. Десило се обратно. Сутрадан је посекао 8, а потом 6 и после неколико дана само једно. Озбиљно се забринуо. Улагао је више напора, знања и сву своју вештину и ништа. Која је била грешка у његовим корацима? Потражио је савет и схватио да је све време заборављао да наоштри секиру. Колико вреди наоштрена секира за обарање стабала толико вреди психолошка помоћ у кризним ситуацијама и животним раскршћима.