Шта је заправо психотерапија

Поп култура приказује терапију на начин који обично, у великој мери, искривљује слику. Демистификујмо идеју одласка на терапију са појашњењем коме и у којим проблемима психотерапеути могу помоћи.


Када неко каже да иде на терапију, шта вам прво падне на памет?
Можда их замишљате како леже на каучу, онако како то раде у цртаним филмовима, док мушкарац озбиљног изгледа у џемперу и наочарима прави белешке, повремено застајући и питајући: „А како се због тога осећате?“


Или можда мислите на ону сцену из Доброг Вила Хантинга, где лик Робина Вилиамса, терапеута, непрестано понавља „Ниси ти крив“ све док се његов пацијент не сломи и не заплаче у његовом наручју.


У стварном животу терапија не изгледа као на ТВ-у или у филмовима. Бар не у већини времена. Људи више не леже; седе у столицама или на софама и суочавају се са својим терапеутом како би могли да ступе у колаборативни дијалог. Терапеут у стварном животу не излази и не забавља се са својим клијентима. Ово је велико етичко не-не.
И што је најважније, терапеути у стварном животу нису и не би требали да буду у вези са својим клијентима. Ово је још једно велико етичко не-не.

Клијенти су подложни експлоатацији у овој врсти односа. Увек ме „одушеви“ када филмови и ТВ емисије чине нормалним, па чак и романтичним, када терапеути и њихови клијенти почну флертовати!

Можда се наша машта распламса о томе шта се дешава на терапији, јер то делује тако мистериозно. О чему ли два незнанца разговарају читав сат, недељу за недељом? Да ли терапија заиста некоме помаже? Да ли терапеути говоре мудре ствари које магично лече људе? Зашто плаћати терапеута кад бисте могли само разговарати са пријатељима о својим проблемима?


Није ни чудо што толико људи или оклева да проба терапију или одустане након што проба једну сесију. Они немају појма шта да очекују, што значи да можда такође немају поверења да ће то успети. Људи су често уверени да је терапија само превара или у њу улазе очекујући чудесан лек, да би били разочарани када одговор не пронађу одмах.


То је права штета, јер терапија заиста може помоћи. Видео сам како клијенти доносе одлуке које мењају живот, поправљају оштећене везе, превладавају страхове и уче како да цене себе.
Из многих истраживања знамо да је психотерапија ефикасна за:
– ублажавање депресије (уз или без антидепресива),
– смањење симптома анксиозних поремећаја и опсесивно-компулзивног поремећаја (ОКП),
– помагање људима да превазиђу трауму,
– побољшање квалитета живота уопште.


У свом психотерапијском искуству видео сам како клијенти доносе одлуке које мењају живот, поправљају оштећене односе, превазилазе страхове који су их спречавали да живе у потпуности и науче да се вреднују на начин за који никада нису знали да постоји.

Што више разумете о чему се ради, већа је вероватноћа да ћете искористити ово потенцијално искуство које ће вам променити живот.

3 разлога за одлазак на терапију

За појединце, терапија је сарадња са професионалцем, који је психолошки обучен, ради побољшања функционисања.

Ја мислим на три главна разлога за отпочињање са психотерапијом:

 1. Добијање емоционалне подршке током тешког времена
  Први пут одлазим од куће, тугујем због смрти, прилагођавам се озбиљној дијагнози, губим део идентитета, губим везу… Не могу да се сетим ниједне особе у свом животу која је у потпуности избегла све те киселе тренутке живота.
  Понекад се не можемо ослонити на људе са којима смо блиски.
  Пријатељи и породица често пружају преко потребну емоционалну подршку која нам је свима потребна у временима повреде. Али понекад се не можемо ослонити на људе са којима смо блиски јер су они узрок повреде, или им је можда превише болно, или постоји неспретност или тајност која нас спречава да отворимо своја срца њима.
  Подржавајућа психотерапија може помоћи. Без обзира на то за коју врсту специфичних третмана су терапеути обучени, сви имамо солидну основу да будемо заиста добри у емпатији, слушању и неосуђивању (бар док смо на послу). Понекад је то мало обичне хуманости све што вам треба да бисте прошли кроз тамну фазу.
 1. Стицање увида о себи или о одређеном животном проблему
  Понекад је оно што нам треба нешто конкретније.
  Можда сте се бавили неком ауторефлексијом и приметили да увек имате проблема са доношењем одлука. Зашто? Чега се бојите?
  Или можда последњи у низу бурних раскида боли више него обично и питате се зашто увек завршите са људима који су ужасни за вас.
  Понекад вам свежа, објективна перспектива може помоћи да уочите обрасце које раније нисте приметили.
  Или можда покушавате да одлучите да ли бисте требали имати децу или не, и исцрпели сте све своје предности и недостатке у прављењу списка, а да не дођете до корена зашто вас ово питање толико мучи.
  Терапеут може бити у могућности да вам помогне да размрсите неко предиво. Понекад вам свежа, објективна перспектива може помоћи да уочите обрасце које раније нисте приметили. Попут чињенице да одбијате људе пре него што они имају прилику да вас одбију, што доводи до тога да пропустите рањиве, али значајне везе.
  Или терапеут може користити своје знање и искуство да ухвати црвене заставице. Попут повезивања тачака између ваше неспособности да се опустите и забринутости коју доживљавате док описујете своје родитеље.
  Или ако сте заглавили у наизглед немогућој одлуци, терапеут ће можда моћи да постави неколико кључних питања из углова за које нисте сматрали да бацају ново светло. Као када би се запитали да ли бисте напустили везу ако бисте имали чаробни штапић за самопоштовање.
 1. Смањивање психолошких симптома који вам ометају живот
  Наравно, поврх нормалних животних стреса и емоционалних прекида – а ко их нема? – неки од нас имају и психолошке поремећаје или симптоме.
  Наш мозак може запети у начинима размишљања, осећања и чињења који нису од користи.
  Психолошки симптоми су све оно што често мислите, осећате или радите што вам смета да живите испуњеним животом. Ово би најчешће могло бити осећај туге или немотивисаности, неспособност доброг спавања, понашање као да је храна непријатељ уместо ужитак, немогућност напуштања куће без вишеструке провере браве, стрепња од социјалних интеракција, не осећате се довољно самопоуздано да се супротставите насилницима или сте толико импулзивни да губите новац и пријатеље. Наш мозак може запети у начинима размишљања, осећања и чињења који нису од користи.

За бол тела помоћ можете пронаћи код лекара, а за изазове менталног здравља одговоре вам нуди психотерапија, где чак и здрави начини размишљања, односа и понашања могу бити ојачани!