Kako pronaći pravog terapeuta

Pronalaženje dobrog psihoterapeuta ne bi trebalo da bude poput pronalaska igle u plastu sena. Prošetaćemo korak po korak kroz proces pronalaženja potencijalnih terapeuta, sužavajući vašu listu, procenjujući da li se neko dobro poklapa i pronalazeći pristupačne terapijske mogućnosti.

Nedavno sam sa prijateljicom razgovarao o tome kako može biti teško odabrati terapeuta. Provela je sate istražujući terapeute u svojoj blizini, a čak i nakon što su joj se veb lokacije i imena počeli mutiti u glavi, i dalje je bila zbunjena kako sve ovo funkcioniše.

Verovali ili ne, i ja sam imao slično iskustvo sa pronalaženjem terapeuta, iako sam i sam terapeut! Kada sam gledao pre par godina, činilo mi se da ima previše izbora i u isto vreme, kao da nema dobrih opcija.

Šteta je što se terapija za mnoge čini neuhvatljiva s obzirom na mnoge potencijalne koristi. Zaista ne bi trebalo da bude ovako teško! Možda ste zauzeti, pod stresom i bavite se životnim problemima ili psihološkim simptomima. Poslednje što vam treba je dodatna zabuna oko procesa koji treba da donese nadu i promene.

Koja je razlika između psihijatra, psihologa, socijalnog radnika i terapeuta?

  • Ako su vam potrebni lekovi, potrebno je da posetite psihijatra. Osobe sa šizofrenijom, bipolarnim poremećajem, teškom depresijom ili drugim ozbiljnim psihijatrijskim simptomima definitivno bi trebalo da imaju psihijatra u svom timu. Ako niste sigurni da li su vam potrebni lekovi, možete obaviti procenu kod psihijatra ili psihologa kako biste dobili njihove preporuke za lečenje.
  • Ako želite neki oblik „terapije razgovorom“, najverovatnije ćete želeti da posetite psihologa, okupacionog terapeuta ili psihološkog savetnika za profesionalno (ili mentalno zdravlje).
  • Nisu svi psihoterapeuti obučeni za svaku vrstu terapije, pa ako posebno želite porodičnu, partnersku ili individualnu, obavezno se raspitajte o njihovoj obuci i iskustvu sa ovom terapijom.

Gde da započnem pretragu?

Dobra polazna tačka je sajt Saveza društava za psihoterapiju. Dok je izrada Registra psihoterapeuta nadomak faze objave, što će rešiti mnoge dileme i uštedeti vreme klijentima u pronalaženju stručnih terapeuta, možete iskoristiti sledeći link https://savezpsihoterapeuta.org/ Na tom mestu ćete pronaći kontakte 26 udruženja iz više psihoterijskih pravaca, kao i za 2 psihoterapijska modela. Odatle se dalje odlučujete za neki od njih i na njima pronalazite spisak preporučenih terapeuta, kao što je npr. ovaj: http://tacentar.net/index.php/transakcioni-analiticari/ta-terapeuti

Na nešto jednostavniji način je naše udruženje organizovano. Na stranici http://www.krugovi.org/o-nama/ predstavljeni su ukratko psihoterapeuti i psiholozi. Kontaktiranjem onoga za koga se odlučite dobićete sve detaljne informacije. Ukoliko su oni zauzeti ili smatraju da je za vaše tegobe ili pitanja korisnije da se obratiti drugom stručnjaku oni će vam u tome pomoći slanjem preporuke nekog od kolega uže specijalizovanih.

Lekar opšte prakse / porodični lekar koga možete pronaći u vašem najbližem domu zdravlja, odnosno tamo gde vam je otvoren zdravstveni karton, je još jedna dobra adresa za pronalaženje terapeuta. U njihovim ordinacijama se nalaze dijagnostički testovi koji služe za brzo procenu depresije i drugih stanja, što im olakšava donošenje procene za dalje upućivanje psihologu ili psihijatru. Sa overenom knjižicom i strpljenjem možete nakon ovih uputa dobiti odgovore i pomoć. Za duže tretmane i praćenje zaduženi su Instituti za mentalno zdravlje i Klinike za psihijatriju pri kliničko-bolničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Podgorici…

Centri za socijalni rad u svom sastavu imaju Savetovališta za brak i porodicu u kojima rade psihoterapeuti. Za više informacija kontaktirajte lokalno odeljenje na opštini na kojoj ste prijavljeni.

Nevladina udruženja, a pre svega udruženja pacijenta imaju svoje značajno mesto u afirmaciji mentalnog zdravlja. Kroz svoje aktivnosti i projekte nude besplatne usluge.

Preporučujemo sledeće:

Centar Srce – pružanje emocionalne podrške osobama u krizi i prevencija samoubistva https://www.centarsrce.org/

Udruženje Prostor http://www.prostor.org.rs/

Herc – Udruženje za podršku ljudima sa neurozama http://www.herc.org.rs/

Duševna oaza – Udruženje za unapređenje mentalnog zdravlja https://dusevnaoaza.webs.com/

Humanitarni centar Duga http://www.humanitarni-centar-duga.org.rs/

Tokom globalne zdravstvene krize izazvane pandemijom KOVID-19 Savez društava za psihoterapiju organizovao je rad onlajn platforme https://podrskapsihoterapeuta.com/ koja za cilj ima podršku i savetovanje od strane psihoterapeuta u edukaciji i sertifikovnih psihoterapeuta ljudima u krizi koji doživljavaju teškoće i izazove na polju mentalnog zdravlja.