Kaži mi, kaži, kako da te zovem

Naš posao, kao roditelja, uključuje odgovornost izgradnje i oblikovanja naše dece na putu odrastanja. Prvi korak je davanje imena. Izaberite „pravo“ ime i vaše dete može imati život iz bajke, ali ako izaberete „pogrešno“ možete mu upropastiti život.

Nekada je izbor imena bio jednostavniji. Postojala su pravila i određeni rituali. Poslednjih decenija ruše se kolektivni trendovi i teži se individualnosti.

Knjige imena i internet stranice posvećene izboru imena postale su veoma popularne i predstavljaju unosan posao.
Budući roditelji provode dosta vremena pitajući se: „Da li da joj/mu damo ime po čuvenom glumcu ili dragom rođaku? Da li da bude religiozno? Možda je bolje da bude univerzalno?“ Otežavajuća okolnost je što bukvalno svako (prijatelj, roditelji, tetka, kolega, komšija…) ima spreman predlog.

Stariji nas uče da je važan prvi utisak i u isto vreme da ne sudimo o knjizi po njenim koricama. Na nama je da se uverimo ili demantujemo jedno ili drugo. „Pravo“ ime može u nekim situacijama da pomogne, verovatno kao posledica asociranih predstava koje izaziva.

Roditelji koji u ovom zadatku podbace ne treba da očajavaju. U najgorem scenariju dete će sa punoletstvom steći i pravo da izabere sasvim novo ime za sebe. Istraživanja pokazuju da je taj broj mali, odnosno da se velika većina dece, nakon puberteta, osećaju osnažena posebnošću svog imena.