Ljubav preko tastature

Zaljubiti se preko fejsbuka, putem SMS poruka ili nekog drugog, sličnog vida komunikacije u većini slučajeva jeste stvaranje sopstvene idealne vizije o toj osobi. Kada se naše komuniciranje sa određenom osobom svede, često, na samo pisani način, gde nikada ne možemo u potpunosti da upoznamo tu osobu, mi smo skloni da te „prazne rupe“ o toj osobi popunimo po sopstvenoj želji i na taj način odlepimo za njom. Neretko je razočaranje posle prvog fizičkog kontakta.

S druge strane, takva vrsta upoznavanja i zaljubljivanja ima i svoje prednosti. Na taj način mi imamo više vremena da razmislimo u kom svetlu želimo da se predstavimo i tako istaknemo osobine koje nas najviše krase. Taj način nam ostavlja dovoljno prostora da neometano i bez crvenila u licu pošaljemo toj osobi poruku koju bi iz drugih razloga teško mogli izreći u fizčkom kontaktu.
Neka istraživanja pokazuju da nemali broj parova „kucača“ pre prvog susreta napravi „fer“ dogovor gde iniciraju na „fer“ ponašanju u slučaju nedopadanja pri susretu. Takođe, nakon prvog susreta pozitivna strana ovog načina komuniciranja i zbližavanja, ogleda se u tome što tu osobu gledamo upravo iz onih lepih uglova iz kojih je ona i želela da je vidimo. Tada prvi fizički kontakt povlači za sobom i drugi. Ne treba odustajati na početku, jer studije pokazuju da nakon više susreta partnera „kucača“ dovodi do uspešne veze.

Prema tome, zaljubiti se „kuckajući“ nije strano i ne mora biti negativno. Posebno ako se radi o osobama koje kod sebe prepoznaju otežanost stupanja u komunikaciju sa suprotnim polom.
I, ako je ovo jedan od puteva rešavanja društvenog problema usamljenosti kod mladih i nataliteta u našoj zemlji, šta dodati sem da je čitanje knjige uvek bolje nego li gledanje istoimenog filma.