Praznična euforija i disforiija

Vreme praznika je, neki će reći, vreme sreće i zadovoljstva. To je prilika da drugima i sebi ispunimo poneku želju, da imamo slobodan dan na poslu, da se opustimo, da se radujemo i institucionalizovane datume proslave, poput 31. decembra, iščekujemo sa velikim ushićenjem.

To je i vreme stresa i velikog pritiska. Ne zbog samo zbog sumiranja odlazeće godine, vraćanja dugova, svođenja računa ili angažovanja oko upriličavanja svečanosti, već upravo zbog toga što se neke stvari nameću kao podrazumevani ili ispravan način ponašanja u vreme praznika.

Na novogodišnjim reklamama je često prikazana porodica kako se za gozbom smeje, dok u pozadini sija jelka. Deo gledalaca se poistovećuje i prepušta osećanju euforije. A šta je sa onima koji se ne uklapaju u ovakav prikaz i kojima se baš tada njihova usamljenost čini većom nego ikad

Gost noćnog programa Radio Beograda 1 na temu praznika, usamljenosti i euforije, bio je psiholog i psihoterapeut Uroš Rajaković.

Drugi sat protekao je sa uključenjem slušalaca, koji su u direktnom programu postavljali pitanja.

Voditelj emisije je Milica Đilas.

Ceo snimak gostovanja poslušajte na sledećem linku https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/12/29/40770033/noc3012.mp3