Празнична еуфорија и дисфориија

Време празника је, неки ће рећи, време среће и задовољства. То је прилика да другима и себи испунимо понеку жељу, да имамо слободан дан на послу, да се опустимо, да се радујемо и институционализоване датуме прославе, попут 31. децембра, ишчекујемо са великим усхићењем.

То је и време стреса и великог притиска. Не због само због сумирања одлазеће године, враћања дугова, свођења рачуна или ангажовања око уприличавања свечаности, већ управо због тога што се неке ствари намећу као подразумевани или исправан начин понашања у време празника.

На новогодишњим рекламама је често приказана породица како се за гозбом смеје, док у позадини сија јелка. Део гледалаца се поистовећује и препушта осећању еуфорије. А шта је са онима који се не уклапају у овакав приказ и којима се баш тада њихова усамљеност чини већом него икад

Гост ноћног програма Радио Београда 1 на тему празника, усамљености и еуфорије, био је психолог и психотерапеут Урош Рајаковић.

Други сат протекао је са укључењем слушалаца, који су у директном програму постављали питања.

Водитељ емисије је Милица Ђилас.

Цео снимак гостовања послушајте на следећем линку https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/12/29/40770033/noc3012.mp3