Помозите деци да изразе своја осећања

Деца ће посматрати понашање одраслих и изражавање њихових емоција како би открили како да управљају сопственим емоцијама током тешких времена, упозорио је родитеље за портал Pink.rs психолог Урош Рајаковић.

Рајаковић објашњава да KОВИД-19 не сме да дикриминише људе, као и да он готово пођеднако погађа све расе, нације, верске заједнице. Такође, да је зато важно да одговор на овај вирус буде јединствен и да се људи међусобно не деле, посебно не на: заражене, оболеле, самоизоловане…

„Најчешћи животни стресни догађаји су смрт супружника, развод, одлазак у затвор, смрт блиске особе, повреда или болест, отказ. Људима који нису били или актуелно нису под оваквом врстом стреса у стању су да се лакше суоче са стресом који доноси пандемија“, истиче Рајаковић.

Kако каже, пратећи смернице које је дала СЗО, оно што одрасли могу урадити како би им актуелна ситуација била мање стресна је:

  • временски ограничити конзумацију информативних садржаја уз коришћење поузданих извора (чињенице помажу у минимизирању страха);
  • заштити себе и подржати друге (пружање помоћи доноси корист и оном који је прима и оном који је пружа);
  • усмерити се на позитивне приче људи који су имали искуство са КОВИД-19;
  • радити оно у чему се ужива и воли (сликање, музика, вежбе…) и обављати редовне, рутинске активности (кување, чишћење, прање, пеглање…).

Ово је битно, јер, додаје Рајаковић, склад и баланс ових ствари ствара навике које ће нам користити и када се вратимо на посао или у школу.
Он истиче да се деца разликују по начину на који изражавају емоције.

„Деци је потребно да им њихови родитељи помогну да изразе своја осећања, као што су страх и туга. Ангажованост у креативним активностима, попут играња и цртања може бити канал за изражавање осећања. При томе је нужно обезбедити да се дете осећа заштићено и подржано“, рекао је Рајаковић.

Kако каже, битно је одржавање уходане рутине у свакодневном животу или креирање нове уколико је то у складу са потребама детета (нпр. редовно похађање онлине наставе).

„Извесност ове врсте пружа доживљај сигурности у кризним ситуацијама попут актуелне пандемије“, рекао је Рајаковић.

Он додаје да је најбоље са децом разговарати о KОВИД-19 на искрен и годинама прилагођен начин који ће им пружити им могућност да питају и промишљају наспрам збрке које могу имати у главицама.

„Деца ће посматрати понашање одраслих и изражавање њихових емоција како би открили како да управљају сопственим емоцијама током тешких времена“, каже Рајаковић за наш портал.

Аутор: А.А.

преузето са:
https://pink.rs/koronavirus/197904/pomozite-deci-da-izraze-svoja-osecanja-psiholog-za-pinkrs-objasnjava-na-koje-nacine-roditelji-sebi-ali-i-najmladjima-da-olaksaju-izolaciju