Како пронаћи правог терапеута

Проналажење доброг психотерапеута не би требало да буде попут проналаска игле у пласту сена. Прошетаћемо корак по корак кроз процес проналажења потенцијалних терапеута, сужавајући вашу листу, процењујући да ли се неко добро поклапа и проналазећи приступачне терапијске могућности.

Недавно сам са пријатељицом разговарао о томе како може бити тешко одабрати терапеута. Провела је сате истражујући терапеуте у својој близини, а чак и након што су јој се веб локације и имена почели мутити у глави, и даље је била збуњена како све ово функционише.

Веровали или не, и ја сам имао слично искуство са проналажењем терапеута, иако сам и сам терапеут! Када сам гледао пре пар година, чинило ми се да има превише избора и у исто време, као да нема добрих опција.

Штета је што се терапија за многе чини неухватљива с обзиром на многе потенцијалне користи. Заиста не би требало да буде овако тешко! Можда сте заузети, под стресом и бавите се животним проблемима или психолошким симптомима. Последње што вам треба је додатна забуна око процеса који треба да донесе наду и промене.

Која је разлика између психијатра, психолога, социјалног радника и терапеута?

  • Ако су вам потребни лекови, потребно је да посетите психијатра. Особе са шизофренијом, биполарним поремећајем, тешком депресијом или другим озбиљним психијатријским симптомима дефинитивно би требало да имају психијатра у свом тиму. Ако нисте сигурни да ли су вам потребни лекови, можете обавити процену код психијатра или психолога како бисте добили њихове препоруке за лечење.
  • Ако желите неки облик „терапије разговором“, највероватније ћете желети да посетите психолога, окупационог терапеута или психолошког саветника за професионално (или ментално здравље).
  • Нису сви психотерапеути обучени за сваку врсту терапије, па ако посебно желите породичну, партнерску или индивидуалну, обавезно се распитајте о њиховој обуци и искуству са овом терапијом.

Где да започнем претрагу?

Добра полазна тачка је сајт Савеза друштава за психотерапију. Док је израда Регистра психотерапеута надомак фазе објаве, што ће решити многе дилеме и уштедети време клијентима у проналажењу стручних терапеута, можете искористити следећи линк https://savezpsihoterapeuta.org/ На том месту ћете пронаћи контакте 26 удружења из више психотеријских праваца, као и за 2 психотерапијска модела. Одатле се даље одлучујете за неки од њих и на њима проналазите списак препоручених терапеута, као што је нпр. овај: http://tacentar.net/index.php/transakcioni-analiticari/ta-terapeuti

На нешто једноставнији начин је наше удружење организовано. На страници http://www.krugovi.org/o-nama/ представљени су укратко психотерапеути и психолози. Контактирањем онога за кога се одлучите добићете све детаљне информације. Уколико су они заузети или сматрају да је за ваше тегобе или питања корисније да се обратити другом стручњаку они ће вам у томе помоћи слањем препоруке неког од колега уже специјализованих.

Лекар опште праксе / породични лекар кога можете пронаћи у вашем најближем дому здравља, односно тамо где вам је отворен здравствени картон, је још једна добра адреса за проналажење терапеута. У њиховим ординацијама се налазе дијагностички тестови који служе за брзо процену депресије и других стања, што им олакшава доношење процене за даље упућивање психологу или психијатру. Са овереном књижицом и стрпљењем можете након ових упута добити одговоре и помоћ. За дуже третмане и праћење задужени су Институти за ментално здравље и Клинике за психијатрију при клиничко-болничким центрима у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Подгорици…

Центри за социјални рад у свом саставу имају Саветовалишта за брак и породицу у којима раде психотерапеути. За више информација контактирајте локално одељење на општини на којој сте пријављени.

Невладина удружења, а пре свега удружења пацијента имају своје значајно место у афирмацији менталног здравља. Кроз своје активности и пројекте нуде бесплатне услуге.

Препоручујемо следеће:

Центар Срце – пружање емоционалне подршке особама у кризи и превенција самоубиства https://www.centarsrce.org/

Удружење Простор http://www.prostor.org.rs/

Херц – Удружење за подршку људима са неурозама http://www.herc.org.rs/

Душевна оаза – Удружење за унапређење менталног здравља https://dusevnaoaza.webs.com/

Хуманитарни центар Дуга http://www.humanitarni-centar-duga.org.rs/

Током глобалне здравствене кризе изазване пандемијом КОВИД-19 Савез друштава за психотерапију организовао је рад онлајн платформе https://podrskapsihoterapeuta.com/ која за циљ има подршку и саветовање од стране психотерапеута у едукацији и сертификовних психотерапеута људима у кризи који доживљавају тешкоће и изазове на пољу менталног здравља.